(+32) 0477 74 21 58 rony.vanherf@adremconsulting.be

Burgerlijke Aansprakelijkheid Uitbating

Als onderneming zijn er heel wat verzekeringen die moeten bekeken worden.
Een veel gestelde vraag is wat nu eigenlijk het verschil is tussen een verzekering BA Uitbating en een verzekering BA Beroep (of beroepsaansprakelijkheidsverzekering).
We leggen het verschil hieronder uit aan de hand van een beautysalon.

 

Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Uitbating

Een klant kan uitglijden in je salon en daardoor haar pols breken. Jouw salon is daarvoor aansprakelijk. Voor alle schade, zowel lichamelijke als materiële schade, die je tijdens het runnen van je zaak aanricht aan een derde ben je verplicht om deze schade te vergoeden. Je kunt je tegen dit risico dekken door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating (BA-uitbating) af te sluiten. Deze verzekering dekt samengevat de schade die een derde oploopt, simpelweg omdat jij een onderneming runt. Je eigen schade wordt door deze verzekering niet vergoed, bijvoorbeeld als je zelf een dure vaas omstoot in je salon. De BA-uitbating is geen verplichte verzekering, maar aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het wel verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Verzekering Beroepsaansprakelijkheid

Ondanks een degelijke opleiding, voldoende ervaring en de nodige voorzichtigheid kan het altijd een keer gebeuren dat je als beauty professional een beroepsfout maakt. Je hebt tijdens een ontharingsbehandeling met warme hars de temperatuur niet goed in de gaten gehouden en hebt vanwege te hete hars een brandwond bij de klant veroorzaakt. Ook in dit geval is jouw beauty salon hiervoor verantwoordelijk. Je bent verplicht de schade te vergoeden. Daarvoor bestaat de verzekering beroepsaansprakelijkheid. Ook deze verzekering is daarom zeker aanbevolen. Voor bepaalde vrije beroepen is deze verzekering zelfs wettelijk verplicht, onder meer voor architecten, boekhouders en medische beroepen.

Verschil BA-uitbating en beroepsaansprakelijkheid

Kortom, het belangrijke verschil tussen een verzekering BA-uitbating en een verzekering beroepsaansprakelijkheid is dat de verzekering BA-uitbating de ‘buitencontractuele burgerlijke aansprakelijkheid’ vergoedt voor schade die je salon toebrengt aan derden. De verzekering beroepsaansprakelijkheid vergoedt ook de ‘contractuele aansprakelijkheid’ voor schade die je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden (beroepsfouten) aanricht. Beide verzekeringen zijn onmisbaar voor zelfstandige beauty professionals!

Contacteer ons nu vrijblijvend

Heeft u vragen of wilt u algemene info verwerven? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

7 + 8 =