(+32) 0477 74 21 58 rony.vanherf@adremconsulting.be

Dat sms’en achter het stuur levensgevaarlijk is, weet iedereen ondertussen wel. Dat je gsm achter het stuur gebruiken flinke boetes kan opleveren ook. Maar de exacte regels? Die zijn niet altijd even duidelijk en dan is het verleidelijk om je eigen beslissing te maken.

Wat mag ik niet met mijn gsm als ik autorijd?

De wet zegt dat: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”

En dat betekent…?

Stilstaan betekent dat je voertuig niet beweegt gedurende de tijd die je nodig hebt om te laden of te lossen of in te stappen.

Geparkeerd betekent dat je voertuig voor een langere tijd stilstaat dan de tijd die je nodig hebt om te laden of te lossen of in te stappen.

Je mag dus niet op je gsm kijken achter het stuur als je rijdt. Nogal logisch. Maar hier zijn een paar instinkers.

Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik bij het rood licht?

Ja, dat zou kunnen. Je mag je gsm niet gebruiken als je wacht aan een verkeerslicht.

Je staat niet stil om te laden of te lossen, je wacht gewoon op het licht om groen te worden. Je staat ook niet geparkeerd. In dat geval mag je dus, volgens de definitie van hierboven, je gsm niet in de hand houden. Gebruik maken van je gsm betekent eender wat je doet met je gsm: bellen, sms’en, of snel even je sociale media checken.

Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik in de file?

Ja, dat zou kunnen. Je mag je gsm niet achter het stuur gebruiken als je in de file staat. Je staat niet stil en je bent niet geparkeerd.
Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik als ik fiets of op de brommer rijdt?

Als je fietst, met de brommer rijdt, of zelfs als je te paard bent, val je onder de noemer “bestuurder” volgens de wet. Dat betekent dat je dus ook onder dezelfde regels valt. Je mag je gsm niet gebruiken.

 

Referentie: artikel, gelezen op de website verzekeringen.be